Košnice sa pčelama

Najbrži način uvećanja pčelinjaka kao i sam početak bavljena pčelarenjem, predstavlja nabavka košnica sa pčelama. Uglavnom, u skladu sa finansijskim mogućnosti pčelarima početnica se preporučuje nabavka do 5 košnica bez obzira koliko novaca željeli uložiti u pčelarenje iz prostog razloga zato što prva godina je svim poečtnicima najteža tj treba se navići na rad sa pčelama, vidjeti kako šta ide i tek drugu godinu se može krenuti sa većim brojem.

Najviše pčelara početnika u startu pravi grešku a to je kupovina košnice sa 1 tijelom tj samo plodište košnice. Uglavnom oni u rezrvi nemaju nastavaka pa u prvoj godini bude dosta rojenja i od takve košnice uglavnom šta mogu očekivati su rojevi.

Pčelari koji imaju rezervnih nastavaka su u daleko boljoj situaciji jer kupovinom plodšta dobijaju društva kojima uz dodavanje medišnih nastavaka i malo rada imaju društva tj pčelinje zajednice spremne za nadolazeće paše.

Moja najtoplija preporuka je za pčelare koji tek započinju sa pčelarenjem nabavka košnica na 2 ili više tijela ako su u mogućnosti iz prostog razloga da ne dangube oko pripreme toga, da se odmah otisnu u vode pčelarenja i skupljanja meda a ne kovanja okvira, farbanja nastavaka, uvlačenje žice, voska i ostalih pratećih poslova.

Ukoliko žele da prošire pčelinjak uz kupovinu par podnjača, zbjegova i krovova mogu od takvih zajednica poslije paše formirati još po 1 ili dvije zajednice koje uz malo pažnje i njege mogu do jeseni biti pravo spremni za iduću sezonu.

Poslove oko skivanja okvira, farbanja nastavaka, uvlačenja žice i postavljanja satnih osnova, ostaviti za predstojeću zimu, kada poslovi oko pčela utihnu i onda se pripremati za iduću sezonu a u prvoj godini povratiti uloženo kroz prikupljanje meda, polena, voska i dr. naravno ako godina posluži!

Ako bude kišna godina onda ništa od toga nema, treba u realnim očekivanjima sve uzeti u obzir. Svako ko kaže:"U pčelarenju je nešto sigurno 100%" ili nema pojma o pčelarenju ili dosta griješi jer kod pčelarenja ili pčela ništa nije sigurno 100% a svako ko drugačije misli ubrzo se uvjeri u te tvrdnje...

Nazad Napred