Ispravno konzumiranje meda, kako?

Ispravno konzumiranje meda

Prilikom konzumiranja meda najčešće se spominje da nije preporučljivo med konzumirati običnim metalnim kašikakama bez obzira što su od inoxa, materijala koji ne hrđa! Međutim, niko ne pojašnjava kupcima tj potrošačima meda zašto je to tako.
Neki navode razloge da med time gubi svoja svojstva što apsolutno nije tačno, prava istina se krije u sasvim banalnom ali ipak veoma dobrom razlogu zato što kada mi uzmemo med sa metalnom ili plastičnom kašikom i stavimo ga direktno u usta a 99% onih koji ga tako konzumiraju ubrzo ga i progutaju, dok veoma mali broj to postepeno radi tj. pusti da se rastopi u ustima.

Zbog tog razloga se ne preporučuje korištenje tj konzumacija meda bilo kakvim kašikama. Najbolje za to su drvene kašike u obliku spirale kao na slici sa kojom kada uzmemo med u usta htjeli ili ne htjeli moramo postepeno pustiti da se istopi u ustima i tako medu omogućimo da svoje djelovanje započne od usta pa sve do probavnog trakta, dok gutanje meda je faktički gotovo njegovo uništavanje sa minimalnim količinama koje se iskoriste.
Razmislite sljedeći puta kada budete koristili med i ne gutajte ga već ga držite u ustima koliko god dugo možete. Jedna važna osobina meda je i dezinfekcija koja prilikom držanja meda u ustima odradi svoj dio posla i tako pomažemo i u borbi protiv karijesa, bolesti desni kao i ispadanja zuba.

Kašika za med
Nazad   Napred