KAS

Borovi izdanci

KAS-81 vjerujem da mnogi pčelari znaju kako se priprema i u kojim količinama, koliko se ukuhava i sa koliko vode ali vrlo malo ih je čulo za alkoholnu otopinu KAS-a koja se priprema bez ikakvog kuhanja. Postupak izrade je vrlo lagan i sama priprema je izuzetno jednostavna ali najveća mana joj je što je malo skuplja varijanta ovog kuhanog KAS-a ali smatram da zato ima bolje dejstvo na zdravlje pčela.
Ja je lično koristim nekih 10-ak godina i pčelarima koji rade pogače za pčele u kućnoj radinosti taj alkoholni KAS toplo preporučujem.
Glavni sastojak kao i kod običnog KAS-a je domaći pelin 80% (izuzetno gorak čak i otrovan u većim količinama), divlji pelin 15% (gotovo da nije ni gorak) i borovi izdanci nekih 5% (u aprilu i maju se skupljaju). Mjere su ove okvirne, čak se ne mora ništa drugo dodati osim domaćeg pelina i alkohola cca 40% i to je to. Priprema se tako što se domaći gorki pelin bere u cvatu, i takav se može odmah rezati na komadiće makazama ili nožem ili sl. i ubacivati u jednu plastičnu bocu od vode, najbolje kanister od 5 litara. Pelin se isto može uzeti i sušeni, razlike nema ali je malo teže isti isjeći jer su mu stabljike tada izuzetno tvrde kada se osuši.

Borovi izdanci
Borovi izdanci
Borovi izdanci

Kada smo napunili tu plastičnu bocu do vrha ja obično to malo nekim drvetom i malo nabijem da više toga stane u bocu i onda jednostavno prelijem 40% alkoholom, rakijom ili ko šta već ima na raspolaganju. Može se koristiti i etilni alkohol (koji treba razrijediti) a koji pčelari koriste za spravljanje tj otapanje propolisa ali nikako METILNI koji je otrovan kako za ljude tako i za pčele...
Pripremljena smjesa treba da odstoji prije upotrebe barem 3 sedmice ali ako stoji i tri godine sve je bolja. Ja uvijek imam od prošle godine barem jedan kanister od 5 litara u rezervi a najčešće i po dva ili tri u zavisnosti koliko prikupim pelina.

Prednosti alkoholne otopine KAS-a su sljedeće:
  • Kada Vam treba nema čekanja, odmah se koristi
  • Nema dugotrajnog kuhanja i zafrkancije oko toga
  • Može neograničeno stajati, ne kvari se kao kuhani KAS koji morate držati u zamrzivaču
  • Pčelama izuzetno dobro prija (ne znam da li zbog pelina ili alkohola :)
  • Manja je potrošnja u odnosu na kuhani, manje se dodaje u pogače ili u sirup za jesensku ili proljetnu prihranu
  • Izuzetno lijepo miriše
Mane alkoholne otopine KAS-a su sljedeće:

Mora se dodati alkohol koji ga poskupljuje ali zato nema višesatnog kuhanja ali ... Koliko bi ga pčele potrošile ne može se pripremiti u tolikim količinama :)

Omjer za dodavanje

Količina koju ja dodajem je oko 2 dcl na 25-30 kg pogače a isto tako kada ide jesenska prihrana na 50 litara sirupa takođe oko 2 dcl tj jednu običnu čašu (ali ne pivsku od pola litre). Za one koji vagaju svaku KM ili € koje treba uložiti u pčelarstvo ovo bih opet preporučio jer je to mala cijena da pčele opstanu i da ih zaštitimo najprije od nozemoze na jedan prije svega prirodan način a Bogme i ekološki a naš uloženi rad i sredstva će se vratiti kroz bolje prezimljavanje pčela, bolje zdravstveno stanje i veće prinose koje zdrave pčele daju! Ako je to malo razloga da svojim pčelama pomognemo onda odustajem od svake daljnje priče!