Kakve veze ima koji je polen
šta me zanima kako ga je neko osušio i koliko je star, bitno mi je da ga mogu samljeti, kako da ga upotrijebim?

Ako Vam se pitanje sastoji kao gore ovaj moj naslov što sam ja napisao, onda Vam je bolje sačuvati novac i umjesto da kupite polen uzite sebi šta bilo drugo, možete kupiti kako cigarete tako i kafu, čokoladu, čips ili šta već želite, nije bitno je li otrov ili je nešto korisnije!

Znači, upravo je mnogo bitno koji polen koristimo od kojih biljaka (recimo, polen od duhana je otrovan za ljude), kako je osušen, kako je čuvan i na kojem mjestu i u kojoj ambalaži, koliko je star polen koji upotrebljavamo i kada sve ovo prethodno budu zadovoljavajući odgovori koje sam smatram odradio u prošlom tekstu možemo preći na način upotrebe polena, svježeg ili sušenog, razlike ima ali ne toliko velike za potrošača.

Polen bilo svjež ili osušen na pravilan način ima dejstvo širokog spektra na očuvanje zdravlja ljudi i djece koji ga konzumiraju.

Svjež polen!

Najbolje je polen konzumirati ako je svjež tako što ga pomiješamo u količini od 300 gr na 1 kg kristalisanog a može i tečnog meda . Potrebno je to sve dobro izmiješati i ostaviti da odstoji barem 7 dana da polenova zrnca usljed djelovanja enzima u medu popucaju i da postanu upotrebljiva kada ih konzumirano.

Svaka upotreba polena u svježem ili suhom stanju ako prije toga nije prošao proces u kome dolazi do pucanja opne polenovih zrnaca, da li stajanjem u medu, ili čaši jogurta, čaši mlake vode i sl je bespotrebno uništavanje polena. Ljudski organizam će da iskoristi ipak nešto od toga, jedan vrlo mali dio ali smatram da ako neko konzumira polen da to čini prvenstveno zbog očuvanja zdravlja a ne samo da se hrani tom prirodnom hranom koja je izuzetno energetska i ljekovita.

Svježi polen se može konzumirati tako da ga ostavimo par časova u čaši mlake vode ili jogurta preko noći da usljed djelovanja mliječne kiseline fermentira odnosno postane upotrebljiv za naš organizam.

Osušeni polen!

Polen se suši na temperaturi isključivo do 38 stepeni celzijusa, maksimalno do 40 stepeni, sve preko toga uništavamo mu ljekovita svojstva koja uz povišenu temperaturu ako duže traje može i komplet da mu uništi njegovu vrijednost.

Ako smo ispoštovali svu proceduru oko prikupljanja, sušenja i čuvanja polena imamo znači proizvod koji može stajati najviše do jedne godine, baš kao i gotovo sve biljne vrste tj sjeme koje sijemo, jedna kaledarska godina, preko toga nije nikako preporučljivo jer mu njegova vrijednost naglo pada.

Najgora stvar je što kupac to ne može vidjeti na njemu kao što sam rekao i prethodnih stotinu puta ali šta ću, to su činjenice.

Upotrebljava se tako što se električnom mlinu za kafu melje od 3-5 sekundi. Samelje se količina polena koju želimo upotrijebiti odmah a ne da nam to stoji za kasnije.

Polen u zaleđenom stanju

Pravi omjer koji gotovo svi poručuju je negdje oko 300 gr polena i 1 kg TEČNOG meda, ovdje se tečni med preporučuje zato što je polen osušen i ne sadrži vlagu već je čak upija iz meda. To sve se dobro izmiješa nekom kašikom (može i metalnom ako nema drvene) i ostavi prije upotrebe bar sedam dana, dobro zatvoreno da vazduh ne ulazi u tu teglu.

Poslije potrebnog vremena provedenog u medu uzima se po jedna supena kašika i stavlja u čašu mlake vode ili čaja, dobro se promiješa, mlijeko ne preporučujem naročito ako u toj mješavini ima propolisa! Sada se tako pripremljen polen može konzumirati i organizam će preuzeti iz njega maksimalnu količinu vrijednih sastojaka.

Svaka upotreba polena na brzinu, rezultira značajno manjim efektom na organizam. Slično se dešava i sa medom kao i polenom ako ga jednostavno uzmemo na kašiku i progutamo.

Ako nemamo vremena da se smirimo i pripremljeni napitak na miru konzumirano (onda smo vjerovatno zdravi pa samo jurcamo negdje kao da će sve pobjeći) onda možemo kašiku te smjese meda i polena koji je spreman za upotrebu staviti u usta i polako pustiti da se otopi. Ovo nije moguće ako je pored Vas vaš suprug ili supruga koji ne zatvaraju usta :), šala mala ali ima istine!

Liječimo se hranom!

Nazad   Napred