Kako da znamo
da li nije nešto drugo pomiješano u polen, recimo kukuruzno brašno?

Znati da li je nešto pomiješano u mljeveni polen je jedino moguće u laboratoriji, okusom i običnim pregledom polena tako obrađenog to niko ne može sa sigurnošću da ustanovi. Zbog toga je moja preporuka da se polen uzima ne mljeven, znači u zrnu i tek onda kod kuće da isti sameljete, međutim, ako ste sigurni u pčelara od koga isti nabavljate, onda nema razloga da mu i u tome ne vjerujete a već uzimate recimo med od njega.

Bitno je izgraditi povjerenje na relaciji konzument pčelinjih proizvoda i pčelar i to bez ikakvih posrednika koji poskupljuju proizvod a još gora stvar je i da mu mogu nanijeti i štetu ako ga ne uskladište pravilno.

Osušen polen je veoma higroskopan (upija vlagu iz vazduha), zbog toga ga je potrebno poslije sušenja ODMAH kada se izvadi iz sušionika sa 38 stepeni celzijusa zapakovati u staklene posude, tegle, flaše i sl i dobro zatvoriti da vazduh ne ulazi.

Najlonske folije koristiti jedino prije same upotrebe, prilikom isporuke kupcu ili izložbi na sajmovima jer prenošenje polena zatvorenog u odgovarajućim bocama, teglama ili slično nije praktično u ovoj prilici i ne izgleda baš lijepo!

Ako je prije toga bio u zamrzivaču do procesa sušenja i sada kada je zatvoren hermetički u staklene posude, nema nikakve opasnosti ni od voskovog moljca da bi mogao eventualno da upropasti kako naš a tako i pčelinji trud.

Polen, čudo iz prirode
Nazad   Napred