IZRADA SATNIH OSNOVA OD VAŠEG VOSKA
Izrada satnih osnova

Vršim izradu satnih osnova dimenzija LR od Vašeg voska bez dodavanja ikakvih primjesa, (šta donesete to i dobijate) sa prethodno izvršenom sterilizacijom istog u autoklavu na temperaturi od 120 °C.

Vosak mora prethodno biti pretopljen u kolutove (kao sir). Radim količine počev od 6-7 kg pa do koliko želite. Moguće je i prisustvovati izradi da vidite čitav postupak i da se uvjerite da je to Vaš vosak bilo ekstra kvalitetan ili sa dobrim dijelom parafina jer su u pitanju bile kupovne satne osnove koje su došle na red na pretapanje!

Međutim, moram napomenuti da to počesto nije moguće jer sav vosak koji se steriliše ide ponovno na taloženje i čišćenje a to se obično radi sutradan ili nakon nekoliko narednih dana kako se stigne od obaveza. Svi oni koji misle da je to samo rastopiti vosak i satne ispadaju same veoma griješe ali do njih je samih.

Proces izrade voska u kućnoj radinosti povlači dosta troškova koje ću ovdje napomenuti a radi se o sljedećim troškovima:
1. Troškovi plina za sterilizaciju u autoklavu koji traje otprilike po jednoj sterilizaciji bilo to 4-5 ili 15 kg voska nekih 4-4,5 časa u zavisnosti od vremenskih prilika jer se isti obavlja napolju i ako je lošije vrijeme (hladnije) traje i duže naravno a obično se radi zimi kada je manje posla i kada pčelari pretapaju vosak za sljedeću sezonu.
2. Trošak energije za ponovno razgrijavanje voska da bi se počelo sa izradom satnih osnova.
3. Trošak vode koja je potrebna za hlađenje prese i koje se nepovratno otprilike potroši oko 2.000 litara za 1 dan rada...
4. Trošak energije za rad kompresora koji nam služi da ubrza proces a posebno dobro dođe kod voska koji ima dosta primjesa parafina jer se takav vosak mora dobro ohladiti da bi se izvadio iz prese.
5. Morate angažovati pomoćnika koji će raditi na krajnjoj obradi voska tako što skalpelom kruži satne osnove na potrebnu mjeru (LR satne osnove)!
6. Vaš rad koji se tu najmanje cijeni ali ...
7. Najvažnije kako za onoga koji je donio vosak na preradu a tako i samih Vas, morate odrediti neku prihvatljivu cijenu koja je nažalost veća nego kod mašinske izrade satnih osnova ali upravo ta pogodnost je koštala mnoge pčelare pa su davali svoj extra vosak i dobijali nazad od prerađivača smeće koje su pčele odbijale i na još 100 drugih načina štetile pčelama i pčelaru a sve zbog naoko povoljne izrade.

Proces izrade satnih osnova izgleda ovako

Ako imate već sterilisani vosak to ne mijenja stvar, mora ponovo proći kroz autoklav, radi 100% sigurnosti od mogućeg prenosa eventualnih bolesti! Kako izgledaju satne osnove od 100% čistog pčelinjeg voska možete vidjeti na donjoj slici...

Satne osnove od 100% pčelinjeg voska

Satne osnove od 100% čistog pčelinjeg voska!

Više o uređaju sa kojim sterilišem vosak možete pronaći na -->ovoj stranicikao i cijene!
Sve što Vas zanima pitajte, najgora moguća stvar je LOŠ i POVRŠAN dogovor a to mi ne odgovara i najgori su mi odgovori tipa: "Ma hajde, lahko ćemo"!Smješko

Toga nema, mora se sve znati u detalje!

Vosak koji prođe kroz autoklav uvijek malo promijeni boju (potamni) te zato prerađivači voska koriste razne kiseline da bi mu povratili ŽUTU boju, ja kako to ne radim želim da napomenem to, radi ev. nejasnoća ali je najbolje da odvojite vrijeme i prisustvujete cijelom procesu te tako pomažete i meni a i sebi da ne razbijate glavu da li Vas je neko prevario, dosta je laži i prevare, što donesete to će te i da odnesete ali prerađeno i sterilisano 100%!

Nažalost u posljednje vrijeme imam dosta obaveza tako da izbjegavam i preuzimati vosak od pčelara i usmjeravam ih na naše udruženje pčelara Vrijesak Živinice koje to radi čak jeftinije nego ja i to pred Vama ali nažalost mora biti malo veća količina voska...

MALI SAVJET:

Ukoliko želite što čišći tj žuti vosak morate kod kuće kada ste pretopili vosak ponovo isti razgrijati na potrebnoj temperaturi i svu količinu izliti u neku plastičnu posudu koju ste dobro UTOPLILI i ostaviti NAJMANJE 24 sata da miruje i da se pri tome što više taloga i nečistoća iz voska skupi na dnu i onda taj dio sastružete i dobit će te prilično čist vosak u kolutu (kao sir) ali u kojem opet se nađe po koja nečistoća ali je daleko bolje čistoće nego samo kada se taj postupak odradi na brzinu.

Kako izgledaju te nečistoće u satnim osnovama možete vidjeti na ovoj slici. pčelica diže uzbunu

Razne nečistoće u satnim osnovama

Ukoliko Vam se taj dodatni posao ne radi, mogu ga i ja uraditi ali se u tom slučaju zbog dodatnog posla cijena uvećava za 0,5 KM/kg jer faktički moram isti vosak 2 x (puta) pretapati i trošiti energiju i vrijeme, te zato savjetujem Vama da to napravite kod kuće ali ako niste u situaciji ili Vam je to dosadno raditi, nudim Vam i tu uslugu!

Međutim, moram napomenuti da se tom prilikom smanjuje količina voska za onaj sastrugani dio jer ako ste donijeli 5 kg ne očekujte ako se to uradi da će te imati baš 5 kg, jedan dio otpada na taj otpad a koliki će on biti zavisi od toga kako ste Vi prethodno pretopili vosak i koliko ste nečistoća odstranili, zbog toga je bolje da to Vi napravite radi izbjegavanja eventualnih nesporazuma.

Šta ostane u vosku vidi se tek kada se počnu izljevati satne osnove ali je tada obično kasno da se to prečisti ali kako sam rekao, šta donesete to i dobijate...
Ja Vam jedino mogu GARANTOVATI da ću od Vašeg voska izliti Vama satne osnove a kakve su kvalitete to je do Vas, kako sam rekao, to me stvarno ne zanima!

Više o vosku i raznim nečistoćama možete pročitati ako posjetite ovu stranicu!

Nazad