Izrada košnica

Pokušat ću na ovom mjestu svojim savjetima i iskustvom da pomognem zainteresovanim pčelarima da započnu sa izradom kompletnih košnica ili dijelova košnica... Na početku moram da napomenem, izrada košnica nije usputan i baš lagan posao ali nije ni posao za kojeg treba diploma sa fakulteta. Na prvom mjestu, potrebna je želja da se nešto uradi svojim rukama a potom alat i na kraju naravno materijal. Bez jednog od ovoga nabrojanog nema nikakvog posla.

Kao i kod drugih poslova potrebno je biti maksimalno oprezan, rad sa mašinama i alatima koje se vrte velikim brzinama je veoma opasan posebno za početnike ali i iskusne, jer dovoljan je trenutak nepažnje pa da se izgube prsti ili čak ruka! Ne shvatajte ovo kao igru, ovo je ozbiljan posao u koji se treba ući sa razmišljanjem ali prednosti koje pruža su vrlo velike.
Sve ovo pišem iz razloga da se ne shvati ovo kao nagovaranje nekoga da otpočne posao oko izrade košnica ili još gore da ne bude kao zastrašivanje i odvraćanje istog ako ima namjeru početi se sa tim bavit. Cilj mi je što realnije i objektivnije prikazati i dobre ali i loše strane toga.

Izrada LR, Farrar, DB, EV, RV, Alpskih i dr. košnica
Izrada LR, Farrar, DB, EV, RV, Alpskih i dr. košnica
Izrada košnica u vlastitoj režiji

Na internetu možete pronaći bezbroj ponuda košnica kao i opreme za pčelarstvo ali malo toga ima kako sebi nešto odraditi jer mnogi nažalost koji su daleko iskusniji od mene po tom pitanju kriju svoje majstorluke kao zmija noge, možda su i u pravu ali to me ne zanima niti me zanimaju kritike ljudi koji uvijek imaju nešto prigovoriti na tuđi trud i rad ali oni svoje znanje ne pokazuju, valjda ga čuvaju za onaj svijet?

Mane izrade košnica u vlastitoj režiji
 1. Mogućnost povrede na radu
 2. Potrebno je uložiti i nešto malo ili više novaca u nabavku alata
 3. Cijena izrade je veća ako se rade male serije
 4. Nabavka repromaterijala (daske) je veća ako se kupuje na malo
 5. Potrebno je određeno vrijeme uložiti u obuku ali i sam rad

Prednosti izrade košnica u vlastitoj režiji
 1. Zadovoljstvo kada vidite svojih ruku djelo
 2. Radite ono što Vama treba, bilo standardna ili nestandardna oprema
 3. Možete isplanirati dosta toga, niste vezani za majstora koji odugovlači jer ima unosnije poslove dogovorene a Vama nešto zapelo, počinje sezona i sl
 4. Možete raditi male serije ili čak jedan komad dok to kod majstora nije moguće ili bi vas koštalo pre papreno
 5. Možete eksperimentisati do mile volje (ovo je moj slučaj :) )
 6. Ma ne zanima me, hoću sebi da radim sve što mogu i po mojim mjerama a ne kako se kome svidi i koji ne poštuju potrebe pčele i pčelinjeg prostora.
  Zbog toga imamo LR košnice kojima treba doslovno "krampa" da izvadimo okvir iz nastavka a sve iz razloga što su se neke pametne glave dosjetile da širinu okvira ostave 36 mm umjesto 35mm ili da povećaju širinu košnice ako im odgovara ta širina okvira... Više o tome ću pisati u dijelu kada dođemo do proračuna košnica...

Nadam se da Vas nisam isprepadao gore navedenim ali to je tako. Počesto se desi ako se rade male serije nekog dijela opreme za pčele da se moglo to isto kupiti možda čak i jeftinije nego što ste Vi to uradili ali problem je toliko veliki kod košnica koje nisu odomaćene ovdje tako da je gotovo nemoguće nabaviti bilo kakav dio košnice ili komplet košnicu ako nije isključivo LR košnica. Zbog tih stvari je bitno da ste u mogućnosti sebi uraditi koju košnicu želite jer nekada i bez obzira na cijenu ovdje to ne možete kupiti. Po našim prodavcima pčelarske opreme ispada da više ni jedna košnica osim LR-a nije dobra ali daleko je to od istine.

Ovo govorim, opet ponavljam iz iskustva, jer za mojih preko dvadesetak godina pčelarske prakse isprobao sam pčelarenje počev od pološke, Farrarove 12 i 10-ke košnice, LR-a, DB-a, EV i još nekih neimenovanih košnica sve u cilju da pronađem košnicu koja odgovara meni, mom načinu pčelarenja, fizičkoj spremi i pašnim uslovima. Sa svakom košnicom se može uspješno pčelariti ali sa nekima je rad lakši a sa nekima i ne, isto tako nisu sve ni rase pčela za naše prostore ali to je neka druga tema...

Prstenovi za dodavanje pogača

Na gornjoj slici banalanprimjer izrađenih najjednostavnijih prstenova za lakše dodavanje pogača. Ne znam da li ih imaju u bilo kojoj prodavnici pčelarske opreme, samo četiri letvice sastavljene ali ako Vam trebaju čak i za LR, nema ih za kupiti, bez veze ali tako je! Zamislite da Vam trebaju za Alpsku, Farrara, pološku ili ne daj Bože neku drugu, gledali bi u Vas kao da tražite svemirski brod :)


Prije bilo kakvog početka upuštanja u takve poslove morate biti svjesni da postoji realna opasnost da se povrijedite ako ste nepažljivi te da izrada košnica zahtjeva i određene alate koje morate imati da bi to uspješno radili i odradili.

Za manje hobiste može se dosta toga i ručno odraditi ali za bilo kakave veće poslove potrebne su i određene stolarske mašine od kojih je najbitiniji dobar stolni cikular(cekular) sa podešavanjem visine reza a dobro bi bilo i nagiba ali nije toliko bitno.

Ukoliko posjedujete ili imate nekoga u blizini ko ima oblaricu širine nekih 20-30 cm onda imate gotovo sve što Vam je potrebno još samo nešto sitnog alata i to je to.

Sklapanje nastavaka