Praktične instrukcije početnicima u pčelarstvu 

Iz iskustva znam da je početniku u pčelarstvu u samom početku najteže da praktično obavi kako prvi pregled pčela koje je donio kući, da li iz treme ili iz ne znanja ili straha od istih a isto tako i kod tretiranja pčela i vršenja priprema za zimu jer su svjesni da mala greška može

značiti u proljeće iduće godine kupovinu novih pčelinjih društava tj rojeva.

Kao i u svemu ostalom kada dođete u situaciju da ne znate šta da radite onda bi bilo dobro da imate nekoga u blizini od Vaših boljih prijatelja ali koji imaju pčele, da Vam praktično pomognu tj pokažu ono što Vas zanima.

Morate pri tome shvatiti da niko nema vremena za "bacanja" i da će Vam malo ko odbiti nešto na "brzaka" da pomogne ili pokaže ali nemojte očekivati od pčelara da će doći kod Vas na pčelinjak i pola dana provesti sa Vama da Vama pokazuje i radi za Vas dok Vi sa strane posmatrate i to sve za džabe (besplatno) ili za kaficu!

Pregled pčela

Treba poći od sebe i staviti sebe u situaciju da neko od Vas traži neku pomoć tj. nešto da mu pomognete a u stvari ispadne da Vi trebate da bi bili dobar prijatelj da mu sve za džaba odradite, koliko je to prihvatljivo za Vas, da li bi ste se smatrali iskorišteni, prevareni tj namagarčeni ili bi mu rekli sa osmjehom na licu, nije problem doći ću Vam i opet raditi džabe? Ko, kome radi za džabe?

Ono što morate shvatiti je da Vas niko ne može preko noći naučiti da vrhunski pčelarite ali Vam zasigurno može pomoći u prvim koracima koje pravite u pčelarstvu čak i savjetom da ne činite najčešće greške u pčelarstvu kao što je jedna najveća od njih, mala, banalna ali greška, "PRE ČESTO" otvaranje košnice, da li iz ljubavi, znatiželje ili bilo čega drugog!

To je vrlo štetno za pčele, remeti im njihov rad, matica usporava sa zalijeganjem jaja, rashlađuje se leglo, omogućava se drugim pčelama da lakše kradu iz te košnice med jer je otvorena i još dosta drugih negativnih stvari vjerovali ili ne od koji je realna opasnost da pčele uklupčaju tj ubiju maticu posebno ako se dosta dimi?

Dosta kupaca pčelinjih rojeva ili društava koji se prvi puta susreću sa svijetom pčela obično traže od onoga koji im je prodao da ih i praktično obuči, pokaže dosta toga pritom zanemarujući činjenicu da svi koji imaju pčele pa čak i oni koji se bave prodajom pčela tj rojeva imaju svoje obaveze koje moraju u proljetnom vremenu obaviti oko pčela i nemaju baš puno vremena da sa svakim kupcem prolaze obuku i pričaju o nečemu što su već do tada barem 100 puta ispričali.

Pčelinjak u nastanku

Početnicima se može činiti pri tome da su oni škrti jer nemaju vremena za njih a njima to treba jer oni to ne znaju ali samo da se stave u njihov položaj i da shvate kako bi oni reagovali da ih neko po n-ti puta pita jednu te istu banalnu stvar, onda bi imali predstavu kako to sve zna i da dosadi!

Da bi se te dvije stvari pomirile tj da bi onaj koji Vam treba prenijeti znanje a da mu ne bude naročito teško a i Vi tj. onaj koga zanima 1001-a stvar osjećali prijatno dobro je dogovoriti se oko neke makar i minimalne novčane naknade za praktičnu pomoć ili baš ako Vas mrzi da radite a volite pčele onda to i kažete:"Koliko košta da mi Vi uradite taj i taj posao oko pčela"?

Med za dug vijek

To je najpoštenije, Vi tražite radnika za posao koji imate, ne morate nikoga moliti džabe da Vam radi, zar to već nije nešto?

Znači, Vi pošteno tražite uslugu a kako će onaj i koliko cijeniti svoje vrijeme, znanje i rad to je do njega a ne do Vas, da li će svoj posao potcijeniti ili precijeniti to je do njega a na Vama je da prihvatite ili odbijete. Čist posao, nema uvrede, svi sretni i zadovoljni!

Najgora situacija je kada Vam neko kaže: "Lako je to Vama, de Vi to meni začas uradite" a pri tome ne misli kako se osjeća onaj koji to treba da uradi već čak smatra da mu je to obaveza ali tu debelo griješi jer čak i onda kada mu bude zapelo za život ili smrt pčela, onaj koga je možda i nesvjesno uvrijedio takvim ponašanjem će mu odbiti doći bez obzira na sve pravdajući se bilo kojim razlogom.

Lično imam iskustva sa svakakvim osobama, nikada nisam odbio dati savjet onome ko lijepo zamoli i pita, međutim, oni pčelari koji nastupaju kao da im ja moram nešto odgovoriti kao da sam ja za to plaćen od njih, njih jednostavno ignorišem i ne želim sa takvima ništa imati pa čak izbjegavam i prodavati pčele takvima jer "od takvih i kod takvih ljudi" mislim da će i pčele nastradati a svjesno da prodajem pčele nekome ko će ih ubiti nema tih novaca!

Možda će ovo nekome ispasti smiješno ali ovo je moje razmišljanje, nismo niko nikome dužni ništa (kada kažem, nismo nikome dužni ništa, mislim na sljedeće, niti ste Vi dužni da ovo čitate ako nećete niti sam ja dužan nešto da Vam posebno pišem, radim samo ono što LIČNO smatram da je ispravno, a da li je ispravno stvarno ne znam a puno me niti zanima)!

Zbog svega gore navedenog došao sam na ideju da ponudim pčelarima iz okolice mogućnost i da me mogu lično kontaktirati ukoliko im treba praktična pomoć na njihovom pčelinjaku oko pčela i da se pošteno dogovorimo oko svega.

Niko se ne mora nikoga stidjeti, Vi tražite pošteno da platite i nema tu ništa loše a ukoliko tražite džabe, opet tu nema ništa loše, ako se stigne nekada nije problem ni to ali obično se nema vremena za to, bolje džabe ležati nego raditi, zar ne?

Ukoliko imate kakvih problema sa pčelama, bolestima pčela ili jednostavno treba Vam obuka, parktični pregled pčela, uzgoj matica, tretiranje zajednica ljetno - zimsko, uzimljavanje ili slično možete me kontaktirati na e-mail: hajrudin.zivinice(@)gmail.com

Ukoliko Vam treba radna snaga za seljenje košnica e tu Vam ne mogu pomoći jer ni svoje pčele ne selim tj pčelarim stacionarno bez obzira na pčelarsku uzrečicu koja je istinita da "Med na točkovima rodi"!

Uslugu nudim u Živinicama, Tuzli, Banovićima, Kladnju, Srebreniku, Lukavcu tj. u okolici do nekih 50-ak kilometara, može i dalje ali tu su veći troškovi prevoza pa ako se kome isplati stojim i tim pčelarima na raspolaganju!

Ukoliko neko smatra da bi trebalo ovo džabe raditi pozivam takve da mi dođu džabe iscjepati makar 1 metar drva za zimu ili pomoći malo u radovima oko poljoprivrede, može i rezidba voćki, kupljenje sijena, izvlačenje stajnjaka na njivu, ma nije problem, naći ćemo nešto!