Nikot aparat za uzgoj matica!

Jedan od aparata najnovije generacije je i daleko poznati Nikot aparat, Francuske proizvodnje. Rad sa aparatom je gotovo identičan radu sa Jenterovim aparatom a razlika je samo u jednom ali važnom koraku manje prilikom prenošenja larvica jer je larvica već u početku matičnjaka i samo se utakne u nosač na letvici te je još manja mogućnost povrede larvice prilikom prenošenja nego kod Jentera.

Uz Nikot aparat u kompletu dolazi sve što Vam je potrebno za uzgoj 30 matica uključujući kaveze za matičnjake. Iz samog aparata je moguće uzgojiti do 110 matica ali treba dokupiti nosače matičnjaka kao i kaveze da bi se moglo sa tolikim brojem matičnjaka raditi.

Prednost Nikot aparata se ogleda i u mogućnosti da se njegove čaurice koje se koriste u aparatu koriste i u manulenom tj ručnom presađivanju larvica ako nam i to zatreba dok kod Jenter i EZ aparata to nije moguće.

Generalno gledajući sam Nikot aparat kao i rezervni dijelovi za njega su jeftinij od Jenter aparata i lakše je doći do pojedinih dijelova dok u slučaju kupovine rezervnih dijelova za Jenter aparat isti su daleko skuplji kada se nabavljaju pojedinačno.

Održavanje Nikot aparat je dosta jednostavno, čaurice iz kojih su izašle matice se očiste rukom od voska i u malo vrele vode se nakratko isperu pazeći da se plastika ne zadrži previše u vreloj vodi, dovoljno je par sekundi zadržati ih vreloj vodi i to samo radi dezinfekcije.

Nikot aparat
Nikot aparat
Nikot aparat
Nikot aparat
Nikot aparat
Nikot aparat
Nikot aparat
Nikot aparat
Nikot aparat

Kod Nikot aparata u kompletu dolazi i 30 kaveza za matičnjake koji su izuzetno korisni za sve one pčelare koji u odgajivačkom društvu ili inkubatoru za matice drže matice do njihovog izlijeganja i tek onda ih dodaju oplodnjacima tj nukleusima. Za one uzgajivače matica koji dodaju zatvorene matičnjake oplodnjacima to nije bitno.

Kavezi od Nikot aparata se takođe mogu koristiti i za dodavanje matica normalnim pčelinjim zajednicama kao i svaki drugi kavez. Još jedna korisna osobina dijelova koji dolaze u kompletu sa Nikot aparatom su i same ćelije tj pokretna dna u aparatu kao i nosači istih koji se mogu koristiti i kod ručnog presađivanja larvica. Dosta pčelara koristi te nosače kada ručno presađuju larvice a naročito kod prikupljanja matične mliječi gdje i nije bitno baš toliko koliko je svaka larvica stara.


Nikot aparat možete poručiti sa ovog mjesta >>>LINKi takođe vidjeti šta sve dođe u jednom kompletu!