Američka kuga & parafin - vosak

Jedna od "nazovimo" bolesti koje se pčelari najviše plaše je američka kuga pčelinjeg legla! Zanimljivo je to da se svi pčelari slažu jedino oko toga kada je otkriju:"Da su je dobili od nekog drugog!" Pitam se od koga drugog, od koga je taj drugi dobio a na kraju kako je ta bolest nastala, pa nije pala samo iz svemira???

Meni su ove tvrdnje van svake pameti i smatram da to apsolutno nije tačno. Američka kugaili tačnije po meni je najobičnija bolest pčelinjeg legla koja je samo posljedica neadekvatnih uslova u košnici prilikom odgajanja larvi pčelaa sve zbog smanjenog imuniteta zajednice koja je odgajana u lošim uslovima!

Da se ne bi ovo pogrešno protumačilo oko američke kuge, potpuno se slažem da je to opasna i zarazna bolest pčelinjeg legla i da je treba suzbijati na zakonski propisan način ali opet kažem, za nju smo najviše krivi mi sami jer smo joj stvorili dobru podlogu za razvoj !

U prilog mojoj tvrdnji ide i to da u većine pčelara koji su zabilježili pojavu američke kuge na svom pčelinjaku nisu oboljela sva društva.

Većina pčelara pregleda pčele sa istim priborom, vrca iste okvire u jednoj vrcaljki koju je nemoguće dezinfikovati 100% ma kako to pokušavali, ne pere ruke niti ih dezinfikuje poslije svake otvorene košnice i opet sva društva nikada ne obole iako sam 100% siguran da i u njihovim košnicama ima spora te bolesti ali nije im imunitet opao do tačke kada bolest nadvlada i zbog toga nisu ni oboljela! 

Imamo zatvoren krug, zar ne, loši uslovi za uzgoj mladih pčela, loša hrana, propuh u košnici tj. sve elemente pogodne za razvoj bolesti?

U košnicama u kojima je parafin, samo je pitanje vremena i pada otpornosti pčelinje zajednice kada će se pojaviti američka kuga, evropska kuga, krečno leglo, razna virusna oboljenja pčela i druge bolesti jer umjesto u čistom prirodnom vosku pčele se uzgajaju u parafinu i time samo bolestima pomažemo da savladaju pčelinju zajednicu a nikako pčelama!

Ako još za hranu umjesto njihovog meda i polena se dodaje soja, vještačke pogače od kukuruzne melase i Bog zna čega još a na kraju i prevelike količine šećera onda se ne trebate čuditi kada takva zajednica oboli ili je savlada i manji broj varoa sa kojima bi se zdrava zajednica mogla duže vrijeme boriti!

Čisti pčelinji vosak većina pčelara ne shvata dovoljno ozbiljno! Zbog potražnje pčelara da kupe što jeftiniji vosak i prerađivači su pronašli način da izađu pčelarima u susret i to tako da im umjesto voska prodaju parafin sa vrlo malo voska jer je vosak skup i time im čine medvjeđu uslugu ali tako velikoj većini i treba!

Cijena 1 kg parafina je oko 1€ i ako dodate i malo voska u takve satne osnove onda možete i sami zaključiti ko je bolje prošao, prerađivač ili Vi koji ste to "NAVODNO" jeftino kupili a kao šlag na tortu dolazi ono gore sve nabrajano prije ili kasnije!

Satne osnove od čistog voska

Satne osnove od pčelinjeg voska nezamjenjive kod pčelara koji hoće zdrave pčele prije svega!

Pčele da bi izlučile 1 kg voska trebaju određeno vrijeme i energiju za taj posao. Vrijeme dok luče tolike količine voska je dijelom izgubljeno jer dok to rade ne skupljaju nektar i polen koliko bi mogli da imaju spremne ćelije.

Sada će oni koji znaju malo više o pčelama da kažu:"Pa ne skupljaju nekatar mlade pčele dok luče vosak" i nažalost moram im priznati ali samo djelomično da su u pravu, istina je da mlade pčele ne skupljaju nektar ali zato ni starije ne mogu donositi nektar dok im mlade pčel ne izgrade saće, znači veza ipak postoji!

Za 1 kg voska treba da utroše 3-4 kg meda i oko 200 gr voska i ako to sve saberemo vrlo brzo dolazimo do nekih cifri u koje se ne može uklopiti ni jedan prerađivač voska bez dodatka parafina jer svi traže dobro a jeftino a toga ja još nisam vidio u svom životu ali neki možda jesu i neka samo tako nastave!

Nažalost većini je bitno samo da je što jeftinije a o posljedicama će brinuti kasnije i tvrditi da su mu komšije razbolile njegove pčele i sl. nebuloze.

Na kraju mogu Vam poručiti sljedeće: "Vodite brigu o vosku koji kupujete prvenstveno radi svojih pčela ali i sebe a radite kako hoćete"!

Izbor je na Vama ali najbolnija je činjenica da Vaše greške plaćaju životima same pčele!

Na ovoj slici možete vidjeti kako izgleda satna osnova od "čokoladnog" voska! Slika je orginal!!! 

Vosak koji izabrati

Šta ima u ovom vosku nisam mogao odgonetnuti i pored svih godina iskustva sa voskom i pčelama!

Kolege pčelari, neka Vam je medno a konzumentima pčelinjih proizvoda iz ovakvog voska neka je slasno!