Američka kuga, gnjiloća pčelinjeg legla

Američka kuga ili gnjiloća pčelinjeg legla je definitivno jedna od najgorih ili najtežih pčelinjih bolesti. Po zakonu o veterini koji je na snazi u BiH striktno se naređuje uništenje košnica kod kojih se ustanovi ta bolest a ponekad se ide i dotle da se komplet pčelinjaci spale. Koliko su te mjere opravdane ili ne ne bih u to ulazio iako imam svoje mišljenje o svemu tome kao i uslovima pod kojima se ta bolest pčelinjeg legla pojavljuje. Zakon radi samo sa činjenicama, imate oboljele pčele, prijavite nadležnoj veterinarskoj službi, ovlašteni veterinar izlazi na teren, uzima uzorke i pregleda košnice. Uzorci se šalju u veterinarski institut na laboratorijsko ispitivanje. Po dobijanju rezultata analize i ako je potvrđena američka kuga pčelinjeg legla na teren izlazi kantonalni veterinarski inspektor koji pravi zapisnik o broju košnica i pristupa se spaljivanju zaraženih društava. Ukoliko se bolest primjeti i prijavi u početnoj fazi, pčelar kod koga je to ustanovljeno dobija odštetu od države BiH u visini nekih 60€ po spaljenom društvu.

Američka kuga
Američka kuga pčelinjeg legla
Američka kuga pčelinjeg legla
Američka kuga pčelinjeg legla

Međutim, ako se bolest otkrije u kasnijoj fazi, pčelar nema pravo na novčanu naknadu. Najveći problem u svemu tome je taj, što administracija u BiH dosta liči na trakavicu pa sam postupak se zna otegnuti i po nekoliko mjeseci dok se pčele ne unište i ne dezinfikuje pčelinjak, a koji nažalost malo ko radi.

Sreća u nesreći je ta što okolne pčele ipak nisu toliko sklone oboljevanju iako je to izvor otvorene zaraze jer da jesu u Bosni i Hercegovini ali i u drugim okolnim zemljama bi do sada zasigurno nestalo svih pčela jer nema mjesta gdje ta bolest nije dijagnostifikovana. Neko je prijavi, neko krije, međutim od toga ne možete pobjeći. Možete imati 100% ispravan pčelinjak, nove košnice, kao na gornjoj slici ali to nije garancija da Vam pčele ne obole ali obolit će prije ili kasnije ako ih izmorite dodavanjem šećera, kupovnih pogača, oduzimanjem velikih količina meda i polena i pored svega naseljavajući ih na parafin. To su sve preduslovi da pčele obole složili se Vi sa mnom ili ne ali pčele to dokazuju i pokazuju svakim danom. Više o tim preduslovima sam pisao na temu američka kuga & parafin!